Coneixes al teu client ideal? Buyer persona
Avui en dia, no hi ha dubte en que totes les empreses, siguin de la mida que siguin, han de tenir presència a internet, sigui mitjançant les xarxes socials, web, botiga online i amb els millors dels casos dintre el seu pla estratègic de màrqueting.
Si parlem amb un petit comerç, el més natural es que conegui completament als seus clients, el comerciant coneix el nom, coneix quins productes li compra habitualment i fins i tot coneix en que treballa, qui es la seva família i fins i tot quins gustos te aquest client, llavors ve quan fem la pregunta del “millón”… coneixem qui és el nostre públic a la xarxa?
Amb tota seguretat la resposta serà que no… hi ha moltes empreses que la informació que tenen a la seva pàgina web, als continguts que publiquen a les xarxes etc. son simplement continguts que l’ empresa “creu” que poden interessar al seus clients actius i potencials.
Hem de diferenciar dos classes de clients ideals, el Target i Buyer Persona; El target es tracta principalment de públics concrets en funció dels aspectes com poden ser el sexe, edat, poder adquisitiu, etc. aquest es centra més amb la informació que tenim al nostre poder gràcies a les vendes dels nostres productes o serveis. En canvi el Buyer Persona es tracta de que amb el creuament d’ aquestes dades, el nostre target i l`estudi d’ aquest públic gracies a les xarxes socials, eines d’ analítica web, socialmedia, entrevistes personals, formularis de contacte etc ens donaria la informació per poder agrupar aquests segments amb els que comparteixen la mateixa necessitat i poder dirigir completament tota la nostra estratègia online. En resum, es una identitat fictícia extreta de dades reals que creem per representar als possibles clients als que ens volem dirigir, bàsicament consisteix en la construcció de identitats que ens ajudaran a identificar i crear els continguts adients para ells.
-
Gràcies aquesta tècnica sabrem, com passa al petit comerç i al mon offline, qui son els nostres clients perfectes, quants de grups tindríem segons serveis o productes, quines aficions, que els agrada i els fa feliços, quines motivacions tenen, quina conducta online tenen, amb quines xarxes socials es mouen i utilitzen, on s’ informen a internet, quan estan connectats, sobre la seva feina, de que treballen, responsabilitats, a qui segueixen i tenen de referent. I referent amb la nostra empresa, que ens contracta o quins productes ens ha comprat.
Un Buyer Persona és completament viu i s’ ha d’ anar actualitzant ja que com més informació tindrem més ens ajudarà i anirà creixent. Podem extreure varis grups de clients perfectes i aquests, ens serviran per poder segmentar i utilitzar per focalitzar completament la nostra publicitat, dirigir les publicacions a les xarxes, els nostres mailings i en definitiva tota la nostra estratègia online amb el cas que en tinguem i si no, al menys veurem recompensats tots els esforços que fem a les xarxes socials amb les nostres publicacions i com ràpidament aquestes tindran un resultats més satisfactoris dels que tenim actualment.
Les avantatges de crear un Buyer persona per al nostre negoci o empresa son les següents:
- Ens ajudarà a conèixer millor el nostre públic al que ens dirigim.
- Ens donarà la informació d´on podrem torbar al nostre públic, quina seria la forma mes adient de interactuar amb ells ja que sabrem quines xarxes utilitzen, quins blogs llegeixen per informar-se, qui son els seus influencers etc.
- Ens ajudarà a optimitzar els recursos que destinarem al màrqueting de l’ empresa ja que els riscos i pèrdues que normalment tenim en totes les accions que realitzem es minimitzarien gràcies a la focalització i la publicitat dirigida.
- Per a mi la més importan: Saber quin contingut hem que crear, quin estil utilitzar, quin idioma per comunicar i poder fer “diana” gràcies a la personalització que podem donar-li a la nostra comunicació online.
Si t´interessa el tema, pots descarregar-te aquesta plantilla per començar a crear el teu Buyer Persona.
Descarrega´t aquí la plantilla